Audrius Stonys leidžiasi nuo Kazachstano kalnų ir kyla į lietuvių kino muzikos aukštumas

Rengėjų inf.
2015 rugsėjo 1 d.

Pripažintas dokumentinio kino režisierius Audrius Stonys jau sugrįžo iš paskutinės filmo “Moteris ir Ledynas” ekspedicijos Kazachstane. Trečius metus kartu su operatoriais Audriumi Kemežiu ir Mindaugu Survila A. Stonys kuria filmą apie lietuvių glaciologę Aušrą, kuri daugiau nei trisdešimt metų gyvena ir dirba Kazachijos Tian Šalnio kalnuose.

A. Stonys: “Labai keista, kad lietuvė moteris tyrinėja ledą tolimame Tian Šanyje, pasaulio pakrašty, be jokio ryšio su pasauliu. Mokslininkė Aušra rytą ir vakarą, žiemą ir vasarą, gyvendama aukštai kalnuose esančiame mediniame namelyje šalia milžiniško sustingusio ledyno, jau daugelį metų atlieka matavimus, kuriuos siunčia į stebėjimų centrą Almatoje. Ji paskyrusi visą savo gyvenimą ledyno Kazachstane stebėjimams.”

Filmavimo grupė 17 dienų praleido 3,5 tūkstančių metrų aukštyje Tuiksu ledyne, Tian Šanio kalnuose, kur stovi glaciologės namelis. A. Stonys dalinasi: “Čia prasideda vadinamoji kalnų „mirties zona“, kur trisdešimčia procentų mažiau deguonies, todėl visiškai negyja žaizdos, o menkiausia sloga gali per dieną virsti plaučių uždegimu, kur kiekvienas svoris, nešamas ant pečių, pasunkėja dvigubai. Elektrą nameliui gamina benzininis generatorius, o vanduo vasarą semiamas iš ištirpusio ledo ežero”.

“Vidury vasaros filmavome žiemą, ekspedicijos metu ledyne prasidėjo žiauri pūga, Almatoje buvo 39 karščio, o kalnuose buvo minusas. Labai intensyviai tirpo ledynai. Ten krūvos akmenų, kurie labai nenuspėjami: visiškai ramūs akmenys staiga atitrūksta, atsimuša į kitą ir pradeda skristi, kaip meteoritai. Mačiau skrendančius danguje didžiulius akmenis”,- pasakoja režisierius.

Paklaustas, ar dar kartą leisis į Tian Šanį, režisierius atsako: “Dabar jau viskas. Padėtas taškas. Premjera planuojama gegužės mėnesį Nijono kino festivalyje.”

Šiuo metu režisierius intensyviai dirba ties projektu “Muzika kaip kinas” – ruošiasi legendinių lietuvių filmų montažui, kalbina kompozitorius, ieško muzikos ir vaizdo sąsajų: “Pristatysime pačius ryškiausius lietuvių kompozitorius, kurie labai dažnai lieka už kadro. Jie įves į labai specifinės, labai nepažintos ir paslaptingos kino muzikos kūrybos užkulisius”,- intriguoja režisierius.

Rugsėjo 12 dieną Vilniaus Technikos bibliotekos kieme, kuriame įsikūręs restoranas “La Boheme”, susitiks poetinis lietuvių kinas ir jo muzika, atliekama Jaunimo simfoninio orkestro, vadovaujamo jaunosios kartos dirigento Ričardo Šumilos , žinomų džiazo muzikantų grupės bei solistų Nedos Malūnavičiūtės, Petro Vyšniausko ir choro “Aidija” (vadovas ir vyr. dirigentas R. Gražinis).

Komentarai