13-ojoje „Scanoramoje“ prasideda konkursinė programa „Naujasis Baltijos kinas“

"Scanoramos" inf.
2015 lapkričio 13 d.

Vienoje svarbiausių „Scanoramos“ programų pristatomi trumpametražiai filmai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, trunkantys iki 35 minučių.  „Kinas yra jaunas kol jis ieško ir kol tie ieškojimai yra kūrybiški. Tai padeda rasti naują kiną kalbą. O mes šiuo konkursu „Scanoramoje“ siekiame suteikti galimybę Baltijos šalių kino kūrėjams konkuruoti tarpusavyje“, – pasakojo festivalio vadovė Gražina Arlickaitė.

Šiais metais konkursinėje „Naujojo Baltijos kino“ programoje varžosi 14 filmų – 5 lietuviški filmai, 6 estų režisierių darbai ir 3 trumpametražiai iš Latvijos. Konkursinėje programoje bus išrinkti du laimėtojai – geriausias Baltijos šalių filmas ir geriausias lietuvių režisieriaus darbas.

Šiemet atsakinga pareiga išrinkti „Naujojo Baltijos kino“ programos laureatus buvo patikėta trims pripažintiems kino profesionalams. Žiuri narėmis tapo viena įtakingiausių ir svarbiausių Norvegijos kino režisierių bei scenarisčių Anja Breien ir Liubeko Šiaurės šalių kino dienų meno vadovė Linde Fröhlich. Žiuri pirmininku tapo kino kritikas Neilas Youngas, rašantis kino apžvalgas tokiems leidiniams kaip „The Hollywood Reporter“.

Spaudos konferencijoje dalyvavo ir lietuviškų trumpametražių kūrėjai. Režisieriai Vytautas Katkus ir Marija Kavtaradzė „Naujajame Baltijos kine“ pristatys filmą „Iglu“, apie merginą, nerandančią vietos mamos namuose, todėl susirenčiančią eskimų namelį vidury daugiaaukščio kiemo. Andriaus Šarapovo filme „Pokalbiai“ nagrinėjami žmonių bendravimo niuansai, jų netrūks ir Domo Petronio filme „Poliarinis vakarėlis“, pasakojančiame apie trijų draugų santykius. Austėjos Urbaitės „Tiltuose“ herojai mokysis gyventi čia ir dabar, nes nežinia, kas laukia už kito upės vingio, o Živilė Mičiulytė dokumentiniame filme „Žana“ supažindins su mergina, į fronto liniją Ukrainoje gabenančią paramą kariams.

Konkursinė trumpametražių filmų programa „Naujasis Baltijos kinas“ kasmet siekia ne tik atrasti, bet ir paskatinti perspektyviausius Baltijos šalių kino kūrėjus, todėl geriausiu Baltijos šalių trumpametražiu išrinkto filmo autorius bus apdovanotas „Vilniaus kino klasterio“ įsteigtu prizu – 10 000 eurų paslaugomis būsimam kino projektui, o geriausiam lietuvių režisieriaus filmui bus skirtas audiovizualinių autorių teisių asociacijos „Avaka“ įsteigtas 3000 eurų vertės piniginis prizas.

Konkurso nugalėtojai bus paskelbti 13-osios „Scanoramos“ uždarymo Vilniuje metu, jau šį sekmadienį, lapkričio 15 d. 

Komentarai