Prestižiniame Štutgarto animacinių filmų festivalyje pristatoma didžiulė Baltijos šalių animacijos programa

LKC inf.
2018 balandžio 27 d.

Štutgarte (Vokietija) vyksta vienas svarbiausių pasaulinei animacinio kino industrijai tarptautinių festivalių, kuriame reikšminga programos dalis skirta Baltijos šalių animacijai. Balandžio 24–29 dienomis vyksiančiame 25-ajame Štutgarto tarptautiniame animacinių filmų festivalyje pristatoma daugiau nei 40 filmų apimanti lietuviškos animacijos retrospektyva, festivalyje dalyvauja gausi lietuvių animatorių, virtualios realybės projektų kūrėjų ir prodiuserių delegacija. Tai dar vienas bendras Lietuvos kino centro, Latvijos nacionalinio kino centro ir Estijos kino instituto kino sklaidos projektas, skirtas Baltijos šalių valstybingumo atkūrimo 100-mečiui paminėti.

Štutgarto festivalio lankytojai ir kino industrijos profesionalai turės galimybę išvysti net keturias retrospektyvines lietuvių animacijos programas, kurias sudaro beveik pusšimtis animacinių filmų, kurtų 1986–2017 metų laikotarpiu, čia įvyks ir režisieriaus Gedimino Šiaulio naujausio animacinio filmo „Šviesa“ tarptautinė premjera. „Šviesa“ yra vienas iš 17 Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirtų filmų, kurių gamybą parėmė Lietuvos kino centras. 

Dvi Štutgarto tarptautiniame animacinių filmų festivalyje rodomos programos sudaro dalį šalies animacinio kino rinktinės „Lietuvos animacijos metai pasaulyje“, kurią parengė asociacija „ASIFA Lietuva“ bendradarbiaujant su tarptautiniu animacinių filmų festivaliu „Tindirindis“ ir Lietuvos kinematografininkų sąjungos Animatorių gildija. Pirmoje programoje bus pristatyti vaikams skirti animaciniai filmai, kuriuos režisavo žinomi lietuvių animacijos kūrėjai Zenonas Šteinys („Buvo, buvo, kaip nebuvo“, 1986 m.),  Henrikas Vaigauskas („Aeroplanas“, 1997 m.; „Herojai“, 2001 m.), Ilja Bereznickas („Baubo aritmetika“, 2004 m.), Algirdas Selenis ir Aurika Selenienė („Čigonas ir drakonas“, 2006 m.), Valentas Aškinis ir Jūratė Leikaitė-Aškinienė („Senelės pasaka“, 2012 m.), Antanas Skučas („Vaikystės dienoraštis“, 2009 m.) ir kiti. Antrąją retrospektyvinę programą sudaro suaugusiems ir jaunimui skirti filmai, tarp jų Valento Aškinio „Kaktuso paslaptis“ (1988 m.), Antano Janausko „Palankios aplinkybės“ (1989 m.) ir „Urzgianti pagalvė“ (2010 m.), Iljos Bereznicko „Laikraštinis žmogus“ (1991 m.), Ievos Miškinytės „Saga“ (2012 m.), Skirmantos Jakaitės ir Solveigos Masteikaitės „Neeuklidinė geometrija“ (2013 m.), Redos Tomingas „Kaltė“ (2013 m.). Programas, skirtas Lietuvos animacijos gimimo 110-osioms metinėms, kurios bus švenčiamos 2020-aisiais, pažymėti festivalio žiūrovams ir svečiams pristatys tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ direktorius Valentas Aškinis.

Į geriausių šiuolaikinės lietuvių animacijos filmų programą, kurią Štutgarto festivalyje pristatys animacijos ir video žaidimų festivalio „BLON“ direktorė ir filmų prodiuserė Laura Almantaitė, įtraukti Lietuvoje ir tarptautiniuose festivaliuose pripažinimą pelnę pastarojo dešimtmečio filmai: nuo J. Leikaitės-Aškinienės „Margučių ryto“ (2007 m.) iki Igno Meilūno filmų „Miškas“ (2015 m.) ir „Pono Nakties laisvadienis“ (2016 m.), Urtės ir Johano Oettinger „Nuopolis“ (2016 m.) bei Gedimino Šiaulio „Kaukai“ (2017 m.) – iš viso 12 animacinių filmų. L. Almantaitė taip pat pakviesta dalyvauti festivalio studentiškų darbų konkursinės programos „Jaunoji animacija“ (angl. „Young Animation“) vertinimo komisijos nare.

Štutgarto festivalyje dėmesio sulauks ir Vilniaus dailės akademijos (VDA) studentų darbai – jų kurti animaciniai filmai sudėti į retrospektyvinę programą, kurią sudarė ir ją festivalio žiūrovams pristatys VDA dėstytoja Gintarė Brazauskienė. Tarp 9 studentiškų darbų – ir naujausi, kino festivaliuose jau viešėję filmai, tokie kaip Eglės Mameniškytės „Gimimas“ (2017 m.) ir Emilijos Juzeliūnaitės „Mono No Aware“ (2017 m.), šių metų Vilniaus tarptautinio kino festivalyje „Kino pavasaris“ pripažintas geriausiu studentišku filmu.

Specialioje Baltijos šalių animacijos studijų prisistatymo programoje (angl. „Country Focus Baltic States: Baltic Studios“) Lietuvai atstovaus studija „PetPunk“, kurios vieno iš įkūrėjų Gedimino Šiaulio.režisuotas muzikinis animacinis filmas „Šviesa“ pagal Kęstučio Navako eiles „Literatai“, pasakojantis apie lietuvių kalbą ir jos kovas už išlikimą bei siekiantis pažadinti lietuvio tapatybės jausmą, bus pirmą kartą pristatytas tarptautinei kino bendruomenei.

Dar du lietuvių kūrėjai Andrius Lekavičius ir Vesta Juocevičiūtė dalyvaus festivalio žaidimų industrijos sekcijos programoje. Režisierius A. Lekavičius čia pristatys savo šiuo metu kuriamą interaktyvų dokumentinį virtualios realybės filmą „Laisvės kodas 13“, o kompanijos „Iron Solutions“ vadovė V. Juocevičiūtė diskusijoje, nagrinėjančioje kompiuterinių žaidimų ir architektūros sąsajas, kalbės apie aplinkos dizaino ir architektūros žaidimuose ribas ir galimybes. Ji taip pat dalyvaus festivalio žaidimų kūrimo (angl. „ITFS Game Jam“) komisijos darbe.

Štutgarto tarptautinis animacinių filmų festivalis yra vienas didžiausių ir ryškiausių pasaulyje animacinių filmų renginių, skirtas pristatyti tarptautinei kino industrijai ir plačiajai auditorijai ne tik įvairialypį animacinių filmų spektrą, bet ir animacijos sankirtoje su vizualiniais efektais, architektūra, menu, dizainu, muzika ir žaidimais kuriamus transmedijos projektus.

Lietuviškų filmų programų pristatymą ir kino industrijos atstovų dalyvavimą festivalyje remia Lietuvos kino centras.

 

Nuotraukoje - Zenono Šteinio filmo „Buvo, buvo, kaip nebuvo“ kadras. 

Komentarai