Režisierės Jūratės Leikaitės animacinio filmo „Margučių rytas“ premjera ir festivalio „Tindirindis 2007“ programa Druskininkuose

"Tindirindžio" inf.
2007 rugpjūčio 9 d.

Jūratės Leikaitės „Margučių ryto“ premjera

 

Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis – 2007“  jau pradėjo savo renginių ciklą. Dalis animacinių filmų programos buvo parodyta Kultūros nakties renginių programoje Vilniuje, Sereikiškių parke.

Rugpjūčio mėn. 10 dieną 21 val. Druskininkų kultūros centre festivalio „Tindirindis“ organizuojama scenaristės, režisierės ir dailininkės Jūratės Leikaitės animacinio filmo „Margučių rytas“ (2007 m., 7 min.30sek., studija „Filmų štrichai“) premjera bei jos anksčiau sukurtų filmų peržiūra. Filmo autorė apie savo naujausią kūrinį pasakojo, kad tai vienas filmas iš didelio animacinio ciklo apie lietuvių liaudies papročius. Ji siekia šiuolaikiškai ir žaisminga forma parodyti lietuvių švenčių papročius, lietuvių sakmes, priartinti senąsias tautos tradicijas prie šiuolaikinio vaiko mąstysenos.

J.Leikaitė kalbėjo: „Vaikams priimtina forma filme „Margučių rytas“ pasakoju apie lietuvių pavasario šventę - Velykas. Animaciniame filme rodomi šventės papročiai: margučių marginimas, ridenimas, vaikų žaidimai ir kiti. Pagrindinis filmo vaizduojamas objektas – kiaušinis, kaip viso pasaulio pradžia, kaip gyvybės simbolis. Stengiausi kuo plačiau atskleisti marginamų kiaušinių raštų grožį. Juk ornamentas - užkoduotų simbolių raštas.“

Animaciniame filme „Margučių rytas“ skambanti lietuvių liaudies autentiška muzika bei kompozitoriaus Kipro Mašanausko originali muzika, paukščių balsų pamėgdžiojimas, lalavimas, Velykės burtų dainelė – sudaro filmo pavasarišką, linksmą bei kartais mistinį foną. Filme atskirą vietą užima paukščių charakteristika: strazdas, kurapka, juodas gaidys ar kiti. Paukščių pėdų atspaudai lauke ar jų pačių simboliniai atvaizdai virsta nuostabiais margučių raštais, įprasmindami juos ir pateikdami savotišką pasaulio sandaros suvokimą. Filme pasakojama apie Velykų bobutės – Velykės darbus, besiruošiant šventei. Jos senoviniai kiaušinių marginimo būdai ir burtų dainelė pateikti paslaptingai ir mistiškai:

Verda verda puodas,

geležinis juodas.

Kaitrioje liepsnelėj kadagio šakelės.

Dėsiu kiaušinaičius vieną šalia kito,

kad jų baltas lukštas margai nusdažytų.

Burtais aš užbursiu.

Smilgom apsmilkysiu.

Saulę nuo mėnulio danguje atskirsiu.

Dilgėlių lapeliais,

žalčio uodegėlėm,

ąžuolo žievelėm,

lukštais svogūnėlių ... kiaušinaičius marginsiu.

 

Dailininkės animatorės Skirmantos Jakaitės sukurtas Velykės charakteris pasižymi plastiškumu ir dinamiškumu. Velykė tarsi burtininkė sutveria kiekvieną margutį lyg atskitą pasaulį, su visom jo pusėm, su juoda ir balta, su pradžia ir pabaiga. Puiki klasikinė animacija šiame filme, garso ir vaizdo harmoningas sujungimas, Velykų dvasios ir pavasarinio atgimimo jausmo ir nuotaikos perteikimas, jautrus pasaulio grožio vertinimas, o ne chronologinis ar dokumentinis šventės įvykių atpasakojimas, suteikia šiam filmui daug poetiškumo ir meninės vertės.

Animacinis filmas „Margučių rytas“ gražiai pratęsia jau anksčiau pradėtą Jūratės Leikaitės ciklą „Lietuvių liaudies sakmės, šventės ir tradicijos“, kurį sudaro „Paparčio žiedas“ (2003 m.), „Užgavėnės“ (2005 m.), „Marti iš jaujos“ (2006 m.). Filmas „Margučių rytas“ jau pateko į septynių tarptautinių festivalių konkursines programas, o  filmas „Užgavėnės“ parodytas daugiau nei 30 tarptautinių festivalių, kuriuose pelnė nevieną apdovanojimą, o festivalyje „Tindirindis 2005“ laimėjo Didijį prizą, kaip geriausias 2003 - 2005 metų lietuviškas animacinis filmas. „Užgavėnės“ tęsia savo keliones po festivalius ir dabar. Rugsėjo mėnesį šis animacinis filmas bus parodytas garsiajame  tarptautiniame „Krok“ festivalyje Rusijoje ir Ukrainoje, taip pat ir tarptautiniame festivalyje „Animaevka“ Baltarusijoje. Jis pateko į konkursines programas.

Autorinių filmų programoje Druskininkų žiūrovai galės pamatyti ir kitus J.Leikaitės filmus: „100 klausimų apie pasaulį. Lietus“, „Laiškai“, „Braškės ant eglės“, bei animacinę trilogiją apie garsiąją ir išradingąją sraigę Maivą, tai yra filmus „Svajonių bokštas“, „Sraigė Maiva“ ir  „Solistė“.

Šioje programoje žiūrovai išvys dar vieną premjerą, tai dokumentinis-animacinis filmas „Filmas po margučių ryto“ (2007, 15 min., studija „Filmų štrichai“, rež. V.Aškinis). Jame apie liaudies tradicijas, menininkus, kitus rimtus dalykus stengiamasi kalbėti žaisminga forma. Jūratės Leikaitės kūrybos ir filmų gamybos užkulisiai, Velykų šventės Rumšiškėse fragmentai, Lietuvos tautodailininkių margučių parodos Vilniaus Mokytojų namuose kadrai ir interviu su autorėmis, kūrybinės grupės nuotaikos, ieškojimai, pokštai nufilmuoti ir į filmą sudėti režisieriaus Valento Aškinio ir operatoriaus Viktoro Pročkio. Čia panaudoti ne tik dokumentiniai kadrai bei nuotraukos, bet ir animaciniai intarpai, kuriuos autoriai sukūrė specialiai šiam filmui, taip pat fragmentai iš filmo „Margučių rytas“, juodraštiniai animacijos bandymai ir scenos, kurios neįėjo į animacinį filmą.

 

Festivalio “Tindirindis 2007“ programa Druskininkų žiūrovams.

 

Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ jau penktą kartą įvyks Vilniuje spalio mėn. 22 – 28 dienomis.

Tapo gražia tradicija rengti informacinius seansus visos Lietuvos miestuose ir rajonuose. Anksčiau filmų programos yra aplankiusios Ignaliną, Varėną, Druskininkus, Panevėžį, Šiaulius, Kretingą.

Šiemet festivalio „Tindirindis“ programa pasitinkant Jonines buvo rodoma Vilniuje, kultūros nakties metu, Sereikiškių parke.

Liepos 20 dieną Nidos Kultūros ir informacijos centre „Agila“ įvyko Jūratės Leikaitės animacinio filmo „Margučių rytas“ ir Valento Aškinio dokumentinio filmo „Filmas po margučių ryto“ premjeros, bei J.Leikaitės anksčiau sukurtų autorinių filmų peržiūra. Susitikimo su žiūrovais metu režisierė papasakojo apie savo naujausius darbus bei planus. „Tindirindžio“ festivalio direktorius Valentas Aškinis pristatė autorės kūrybą. Taip pat buvo parodyta didelė „Tindirindžio“ festivalio laureatų programa. Tai nevieną tarptautinį prizą pelnę filmai: „Tragiška istorija su laiminga pabaiga“ (Portugalija-Prancūzija-Kanada, 2005), kuris laimėjo praeitų metų Anesi festivalio Didijį kristalą, „Svajonės ir troškimai“ (Didžioji Britanija, 2006), praeitų metų „Tindirindžio“ festivalio filmas nugalėtojas, „Alavinis kareivėlis“ (Danija, 2004), apdovanotas prizu, kaip geriausias animacinis filmas vaikams, geriausias eksperimentinis filmas „Didmiesčio rojus“, „Šachmatai“ (Švedija, 2006) ir kiti. Druskininkuose bei šių metų „Tindirindžio“ festivalio konkursinėje programoje bus parodytas ir A. Petrovo iš Rusijos animacinis filmas „Mano meilė“ (pagal F. Šmeliovo romaną), kuris laimėjo vieno iš didžiausių pasaulyje ir Europoje Zagrebo festivalio pagrindinį prizą. Šis filmas sukurtas ypatingai sudėtinga tapybos ant stiklo technika. Prieš porą metų A. Petrovo filmas „Senis ir jūra“ (pagal E.Hemingvėjaus to paties pavadinimo apsakymą) buvo apdovanotas JAV kino akademijos Oskaru.

Rugpjūčio mėn. 10 dieną 21 val. Druskininkų kultūros centre, Didžiajame lauko ekrane žiūrovai turės progos pamatyti dalies aukščiau išvardintų ir kitų animacijos šedevrų programą, kurią pristato Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ bei režisierė Jūratė Leikaitė.

 

Nuotraukose - režisierė Jūratė Leikaitė ir "Filmo po margučių ryto" kadrai.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai