Animatorius Antanas Janauskas: kai demonstruojamos tik trimatės ar netrimates kompiuterijos galimybės, aš renkuosi klajones senamiesčiais

Antanas Janauskas
2007 spalio 24 d.

Italiloje, Forli mieste 2007 spalio 1 – 7 d. vyko 4 – tas tarptautinis trumpų filmų festivalis SEDICICORTO į kurį buvau pakviestas žiuri nariu. Mūsų buvo šeši. Kiek sekcijų. Man priklausė animacinių filmų sekcija Cortoonia.

 

Festivaliui buvo atsiųsta 4.185 filmai, kaip į didžiuosius festivalius, o atrinkta konkursui 130 filmai.

 

Deja , net iš tų atrinktų geriausių filmų man buvo įdomus tik keli:  vaidybiniai Le diner (Prancūzija), Il caso ordero (Italija), Il supplente (italija), animaciniai Le Pont (Prancūzija), Lapsus (Argentina).

 

Atrodo, kaip sporte, tūkstančiai užsispyrę kultivuoja kino žanrus ir  tai daro neturėdami idėjos, vardan kurios verta pajudint pirštą ant kompiuterio klaviatūros, nemanydami, kad ta idėja  reikalinga, antraip argi taip būtų, kad iš keturių tūkstančių tik keletas filmų šio to verti. Jeigu jie demonstruoja tik trimates ir netrimates kompiuterijos galimybes, tai aš mieliau renkuosi klajones senamiesčiais.

 

Italai neina filmų žiūrėti, jie labiau mėgsta teatrą, nugirstu pajuokavimą koridoriuje. Aš irgi mieliau renkuosi gatves ir ne tik šiame festivalyje negu atgrasų beprasmį spoksojimą į beidėjiškumą. Todėl, be festivalių, man labai svarbi antra kvietimo pusė – tai pabuvoti dar nebūtame mieste, kur  šaligatviai ir sienos išklotos marmuro luitais, o vestibiuliai didingi aukščiu, plačiais laiptais ir net marmuriniais turėklais (festivalis apmoka viešbutį ir beveik kelionę). Labai smagu gatvėse žiūrėti į gausybę senų moterų ir vyrų - tokių kokių pas mus neisivaizduotum ant dviračio, o ten jokių nepatogumų,  ir visi kraitelėse kažką veža, kaip mes rankines tempiam. Be to, tos kraitelės dažniausiai išpintos iš vytelių.Važiuojant traukiniu iš Milano į Forlį pakelėse nesibaigiančios vynuogynų ir kitokių vaismedžių plantacijos.

 

Baigiantis festivaliui, Forum Short renginyje teko papasakoti apie animacinių filmų finansavimą Lietuvoje bei konkrečiai mano filmų pirkimą  kai kurių televizijų: Airijos Wildlight mobiliuose telefonuose, Australijos TV SBS. Italijos KIWIDO nupirko keturis filmus DVD rinkiniui, o taip pat filmų rodymą Internete YouTube, Joost bei Fixxx, FilmAnex.

 

Keletas dalyvių kalbėjo, jog jų filmų TV nerodo,o finansavimą labai sunku gauti. Be to, nėra sistemos trumpų filmų distribucijai. Ir dar... Italijoje yra tūkstančiai festivalių, tad renginio teoretikai veltui sukė galvas kaip sumažint jų skaičių  ...pakelt festivalių prestižą.

 

Forum Short renginyje man įstrigo du žodžiai iš vieno teoretiko pasisakymo, tai demonstracione scholastika, tad įteikiant apdovanojimus, aš tuos  žodžius pacitavau atsargiai apibendrindamas festivalio filmus – tada salė pagyvėjo. Šalia  stovintis tų žodžių autorius, vedantis  apdovanojimų ceremoniją, turėjo aiškintis kokiame kontekste tie žodžiai vakar jo buvo pasakyti. Na, o publikai svarbu, kad smagu.

2007 m. spalis 21 d.

Antanas Janauskas

 

 

 

 

 

Komentarai