Pasaulio žiniasklaida vertina naująjį A.Matelio filmą

Nominum inf.
2005 lapkričio 29 d.
Europos Kino Akademijos (EKA) žiuri priėme verdiktą dėl „Geriausio 2005 metų dokumentinio filmo“. Juo pripažintas Prancūzijos filmas „The Pipeline Next Door“, kurį režisavo gruzinų režisierė Nino Kirtadze (žymi Gruzijos režisierė ir aktorė, dirbusi Gruzijos Prezidentūroje). Filmas pasakoja apie super kompanijos BP (British Petrolium) bandymą statyti naftotiekį per Gruzijos kaimą, vietinių gyventojų santykius ir buvusios valdžios korupciją.
Mūsų kino režisieriui Arūno Mateliui ir jo filmui „Prieš parskrendat į Žemę“, pretendavusiam i šį apdovanojimą, teko garbingas nominanto titulas. Kaip informavo EKA, nepaisant to jog lietuvio režisieriaus filmas negavo pagrindinio apdovanojimo, jis sukėlė ypatingai didelį Europos kino profesionalų dėmesį bei “pati filmo nominacija jau yra ryškus pasiekimas ir mes (EKA) prašome šią nominaciją naudoti ateityje visais filmo reklamos ir pristatymo atvejais“.

Neoficialiai šie du filmai lapkričio 28d. „susirungs“ prasidėjusiame Amsterdamo kino festivalyje. Tiesa, šį kartą persvara bus lietuviško filmo pusėje - A.Matelio filmas buvo atrinktas ir rodomas konkursinėje programoje ir kovos dėl „Sidabrinio Vilko“ apdovanojimo, Nino Kirtadzes filmas nepateko i pagrindinį konkursą , bet bus rodomas informacinėje „Žalio ekrano“ programoje.

Daugelio pasaulio šalių žinaisklaida jau labai palankiai vertino A.Matelio filmą :

A.Matelio filmas labai palankiai vertinamas užsienio ir Lietuvos žiniasklaidoje:
DOX Magazine (vienas populiariausių dokumentinio kino žurnalų), Ulla Jacobsen:
„Viena iš daugelio filmo teigiamybių, padarančių šį filmą kitokiu nei dauguma filmų, skirtų šiai tema i- filme sugebėta išlaikyti pusiausvyra – jis, nors ir jaudinantis, nėra sentimentalus. Visos detalės yra atidžiai parinktos, sukomponuotos ir sumontuotos, susipinančios į puikų poetinį darbą, pilną emocijų, meilės ir pagarbos.“

DOX Magazine, Tue Steen Mullerio straipsnis – portretas, kuriame A.Matelis pristatomas kaip: „vienas iš originaliausių Lietuvos dokumentikos režisierių, kurdamas kiną pasirenka asmenišką, žaismingą prieigą. Naujojo, meistriško režisieriaus filmo “Prieš parskrendant į Žemę” pasirodymo proga, DOX „piešia“ režisieriaus portretą…“ .Šį portetinį straipsnį Eiorupoean Documentary Network prezidentas Tue Steen Mulleris baigia žodžiais: „Matelis skyrė visas savo jėgas ir sugebėjimus šiam tikslui. Dabar atėjo laikas jį įvertinti kaip unikalų kino kūrėją, nes jis toks yra.“

Daugelis pasaulio žiniasklaidos cituoja Leipzigo kino festivalio žiuri komisijos, skyrusios „Auksinio balandžio“ apdovanojimą, narius: „Filmas savo pasakojimo jėga prilygsta dokumentinio kino testamentui“.

www.lfc.lt. Vokietijos dienraščio „Die tageszeitung“ kino apžvalgininkas Detlefas Kulbrodas (Detlef Kuhlbrodt) Matelio filmą apie onkohematologinį vaikų skyrių vienoje Vilniaus ligoninių apibūdina kaip ramų, tačiau kinematografiškai pranokstantį visus kitus. Ypač jis buvo sužavėtas tuo, kaip lietuvių režisierius sugebėjo perteikti stulbinantį pagrindinio herojaus, sunkiai sergančio berniuko, stoizmą, ne tik lydėdamas jį savo kamera, bet ir leisdamas vaikui pačiam save filmuoti“.

Pirmoji filmo recenzija pasirodė ir Lietuvoje, kurios autorius vaikų rašytojas, eseistas ir režsierius V.V.Landsbergis. Jis „Delfyje“ rašo:
“…Didžiausias filmo paradoksas – jame nėra jokios nevilties, tik šviesa“

Filmo „Prieš parskrendant į Žemą“ premjera Lietuvoje numatoma grudžio mėnesį.
Komentarai