„Duburys“ pelnė du pagrindinius prizus konkursinėje programoje tarptautiniame kino festivalyje Kijeve

"Studijos 2" inf.
2010 birželio 2 d.

2010m. birželio mėn. 1 dieną Kijeve pasibaigusiame tarptautiniame kino festivalyje konkursinėje programoje dalyvavęs lietuvių režisieriaus Gyčio Lukšo sukurtas filmas pelnė du pagrindinius prizus. Už geriausią pagrindinį moters vaidmenį buvo apdovanota kijevietė aktorė Jevgenija Varenica ir už geriausią operatoriaus darbą apdovanotas Viktoras Radzevičius. Kijevo tarptautiniame festivalyje buvo parodyta virš 100 filmų iš 40-ties pasaulio šalių. Tarptautinės žiuri nariu buvo ir garsus armėnų kilmės aktorius Armenas Džigarhanianas, (vaidinęs „Teheranas 43“, „Susitikimo vietos negalima pakeisti“ ir daugelyje kitų filmų).

Duburys“ – dramatiška, bet kartu ir emociškai labai spalvinga juosta. Tai filmas apie žmogaus likimą. Apie sovietmečio nykumos palaužtą žmogų, kurio likimas liko nepastebėtas. Siekiant išsaugoti tų laikų unikalumą ir autentiškumą, filme aktoriai prabyla lietuvių ir rusų kalbomis. Dvi moteris iš trijų pagrindinių herojų – Klavą ir Mašką – vaidina rusakalbės aktorės iš Ukrainos Jevgenija Varenica ir Oksana Borbat. Pagrindinį filmo personažą Juozapą Gaučį įkūnija kine debiutuojantis lietuvių aktorius Giedrius Kiela.

Šiame filme sukurti aktorių vaidmenys jau buvo įvertinti "Sidabrinės gervės" kino apdovanojimuose - Oksana Borbat pripažinta geriausia aktore, Vladimiras Jefremovas ir Jūratė Onaitytė tapo geriausiais antro plano aktoriais. Filmo operatoriaus Viktoro Radzevičiaus darbas taip pat jau buvo pripažintas tarptautiniu mastu – 2009metais gruodžio mėnesį pasibaigusiame Talino tarptautiniame kino festivalyje "Black Nights"("Juodosios naktys") pelnė apdovanojimą už geriausią operatoriaus darbą. Tame pačiame festivalyje „Duburys“ buvo pripažintas ir geriausiu filmu. Operatorius Viktoras Radzevičius už išsaugotą kino poeziją ir to laikotarpio dvasią taip pat pelnė Lietuvos kino operatorių asociacijos Ąžuolo“ apdovanojimuose geriausio Lietuvos operatoriaus titulą. Lietuvos kinematografininkų sąjunga pripažino „Duburį“ geriausiu 2009 metų kinematografiniu kūriniu.

Pastaruoju metu "Duburys" itin sėkmingai startuoja ir kituose tarptautiniuose festivaliuose bei kultūriniuose renginiuose. Filmas jau pabuvojo 18-oje tarptautinių kino festivalių. „Duburys“ dalyvavo gegužės 31 dieną pasibaigusiame Sankt Peterburge (Rusija) vykusiame lietuvių kino festivalyje. Šiuo metu dalyvauja konkursinėje programoje Sietle (JAV) vykstančiame tarptautiniame kino festivalyje (SIFF). Birželio 10-23 dienomis „Duburys“ dalyvaus Europos kino festivalyje Ukrainoje, kuriame bus parodyti Kijevo ir Lvovo kino mylėtojų auditorijoms naujausi įvairių Europos šalių kino filmai nominuoti įvairiuose festivaliuose. Birželio 12 dieną prasidedančiame prestižiniame „A“ klasės festivalyje Šanchajuje (Kinija) „Duburys dalyvaus „Panoramos“ programoje. Tai trečiasis „A“ klasės tarptautinis festivalis, kuriame startuoja filmas. Toliau „Duburio rodymai suplanuoti Lenkijoje, Prancūzijoje, Indijoje, Belgijoje ir JAV.

Nuotraukose - operatorius Viktoras Radzevičius (centre) ir režisierius Gytis Lukšas (dešinėje); aktorė Jevgenija Varenica filme "Duburys".

Komentarai