Lietuviški filmai “Kino pavasaryje” – kas, kada ir kurioje vietoje

lfc.lt
2008 balandžio 5 d.

Šiųmetinio Tarptautinio Vilniaus festivalio "Kino pavasaris" programoje - septyni nauji lietuviški filmai.

 

Trumpametržis vaidybinis režisieriaus Laimanto Kairio filmas “Perlas” (25 min.) pasakoja apie semuką Perlą. Vieną vakarą Perlas Timberas randa sūnaus Gerhardo paliktą reklaminį diską apie firmą, siūlančią nereikalingų senukų numarinimo paslaugas. Perlas tai supranta kaip tiesioginę užuominą ir įsiutęs pats priverčia sūnų pasirašyti tėvo numarinimo sutartį. Sūnus susitaiko su situacija, ir tikėdamasis didelio palikimo bei žmonos paragintas, nuveža Perlą į firmos priimamąjį.

Pagrindinius vaidmenis atlieka teatro režisierius Jonas Vaitkus ir aktorius Dainius Kazlauskas.

 

“Perlo” seansas:

Balandžio 6 d. 13 val. Coca Cola Plaza 12 salė

 

Režisieriaus Justino Lingio trumpametražis vaidybinis filmas „Tikrovės pinklėse“ (30 min.) pasakoja apie merginą po klajonių ir laimės paieškų užsienyje sugrįžtančią į senelio namus. Be šių namų ji nieko daugiau nebeturi. Čia kiekvienas daiktas kalba tik jai vienai suprantama kalba, kurioje daug paprastos gyvenimiškos išminties ir savito humoro. Sugrįžusi namo be ieškotos laimės ir vilties, su skaudančia širdimi, nepasitikėjimu visais aplinkiniais, ji tikisi rasti ramybę, tačiau ir čia ji patiria, kad ramybės neturės, kol neišmoks pažinti aplinkinio pasaulio, kol neišmoks gyventi darnoje su tais, kurie kasdien ją supa.

Filme vaidina aktoriai Vytautas Paukštė ir Valda Bičkutė.

 

“Tikrovės pinklėse” seansai:

Balandžio 6 d. 13 val. Coca Cola Plaza 3 salė

Balandžio 12 d. 14 val.  Coca Cola Plaza 12 salė

 

Pilnametražis vaidybinis filmas “Kolekcionierė” (83 min.) – režisierės Kristinos Buožytės diplominis magistro darbas. Visiškai atsitiktinai, darbo reikalais ruošdama video medžiagą, jauna medikė Gailė netikėtai pastebi, kad matydama save ekrane vėl trumpam gali patirti buvusias emocijas. Tam tereikia dirbtinai sukurti situaciją, leisiančią patirti norimą emocinį būvį ir ją nufilmuoti. Gailė visa galva pasineria į eksperimentą, net nesusimastydama apie būsimas jo pasekmes.

Pagrindinį vaidmenį atlieka aktorė Gabija Ryškuvienė.

 

“Kolekcionierės” seansai:

 Balandžio 6 d. 17.50 Coca Cola Plaza 3

Balandžio 13 d. 13.30 Cola Cola Plaza 12

Balandžio 16 d. 15.00 “Skalvija”

 

Filmą “Brėkštant“ (40 min.) sudaro keturios istorijos, kurias sukūrė režisieriai Ignas Miškinis, Donatas Vaišnoras, Marius Kunigėnas ir Mantas Verbiejus. Šie režisieriai prieš keletą metų paskelbė savo kino manifestą. Susipažinti su juo galite www.manifestas.lt.

Visos keturios istorijos nagrinėja vyro ir moters santykius. Veiksmas rutuliojasi mieste, brėkštant, tarp ketvirtos ir šeštos ryto – kai baigiasi vakar ir prasideda šiandien.

Jis nori, kad Ji išeitų kol neprasidėjo diena. Ji nori, kad naktis dar užtruktų. Du vienišiai bando atsisveikinti po vienos nakties nuotykio.

Vienos nakties nuotykis, skirtas pabėgti vienam nuo kito. O ryte peržvelgti įspūdžius ir savo jausmus. Jei jų dar bus.

Kai pašėlęs pasaulio tempas ištrina ribas, sienas ir atstumus, du žmonės nakties ramybėje ieško atsakymo į klausimą, ar galima būti kartu, iš tiesų būnant atskirai?

Slėpdamiesi nuo policijos du banko plėšikai atsiduria ant dangoraižio stogo. Tarsi nujausdami, kad tai – paskutinė jų gyvenimo stotelė, nusikaltėliai bando atsiverti vienas kitam. Tačiau mirties akivaizdoje gimstantis nuoširdumas – abejotinas, nes vienas bendrininkų – Vyras, kita – Moteris.

Novelėse vaidina aktoriai Dainius Gavenonis, Edita Užaitė,Ramūnas Cicėnas, Greta Zabukaitė, Judita Zareckaitė, Remigijus Endriukaitis, Rūta Papartytė, Irmantas Jankaitis. 

 

“Brėkštant” seansai:

Balandžio 10 d. 18.15 val. Coca Cola Plaza, 3 salė

Balandžio 16 d. 21.40 val. Coca Cola Plaza, 12 salė

 

Vienintelis „Kino pavasaryje“ pristatomas dokumentinis filmas – režisieriaus Tomo Tamošaičio debiutas „Ispanų suaugusiems“(53 min.). Ispanų kalbos mokytoja Marija Antonija kelis kartus per savaitę moko suaugusius emigrantus, nors pati vos gali su jais susišnekėti. Tačiau jai tai ne itin rūpi. Mokytoja gyvena svajonių pasaulyje ir tebenori tapti aktore. Taip pamokas ji paverčia teatru, kuriame jai skirtas pagrindinis vaidmuo. Nepaisant keistos situacijos emigrantai bando pramokti ispaniškai ir pasijusti patogiau klaustrofobiškame miestelyje.
Tai nostalgiškas ir pilnas humoro filmas apie žmones, bet kokiomis aplinkybėmis neprarandančius vilties. O prieš pradėdamas filmuoti, pats režisierius kelis mėnesius bandė mokytis ispanų kalbos pagal Mariją Antoniją.

 

“Ispanų suaugusiems” seansas:

Balandžio  12 d.18 val. Coca Coza Plaza 3

„Kino pavasaryje“ debiutuoja režisierė Jūratė Samulionytė. Jos trumpametražis filmas „Nerutina“(15 min.) pasakos, kaip pabėgti nuo kasdienybės bei rasti būdą atsikratyti kasdieniškumo. Tai  - pirmasis lietuviškas foto filmas, sudėtas iš maždaug 80 tūkstančių skaitmeninių nuotraukų. Dienos slenka vienodai tvarkingai. Rytinis žadintuvas, kava, kelias į darbą, kasdienės užduotys ir darbai, vakaras, namai. Ir vėl iš naujo. Henrikas – kaip visi kiti. Bet jo daiktai visai kitokie. Jie žino, kaip išvengti monotonijos, jie – nuoširdūs. Daiktai siekia padėti savo Henrikui.

“Nerutinos” seansas:

Balandžio 13 d. 16.30 val. Coca Cola Plaza 3 salė

 

Anot režisieriaus Vytauto V. Landsbergio, pilnametražis vaidybinis filmas „Kai aš buvau partizanas“ (60 min.) – eksperimentas ir reakcija į Kultūros ministerijoje iškeltą, bet niekaip nepajudinamą iš vietos istorinio filmo idėją „Kai aš buvau partizanas“ aptiksime jo mylimų pasakos elementų kaip ir “Jonuke ir Grytutėje”, bet šį kartą autorius jais kalba apie skaudžią šalies praeitį – partizaninį karą. Aktorius (Gediminas Storpirštis) vaidina teatre spektaklį apie pokarį „Bunkeris“ ir jį užplūsta vizijos, haliucinacijos, – jis pakliūna į kitą laiką, kuriame suvokia save kaip realiai egzistavusį partizaną berniuką. Vaikas, kuriam reikėtų žaisti, priverstas matyti ne jo akims skirtus dalykus. Jis pasensta per dieną.

Filme vaidina aktoriai Gediminas Storpirštis, Rūta Staliliūnaitė, Algimantas Masiulis, Birutė Mar, Marius Jampolskis

 

“Kai aš buvau partizanas” seansas:

Balandžio 17 d. 17.30 val. Coca Cola Plaza , 12 salė

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarai