“Neeuklidinė geometrija“ pelnė apdovanojimą garsiąjame trumpametražių filmų festivalyje Oberhauzene

"Nerutina" inf.
2014 gegužės 8 d.

Ką tik pelnęs “Sidabrinę gervę” animacinis filmas “Neeuklidinė geometrija” (režisierės Skirmanta Jakaitė ir Solveiga Masteikaitė) 60-ajame tarptautiniame Oberhauzeno  trumpametražių filmų festivalyje laimėjo ekumeninės žiuri apdovanojimą ir 1500 eurų prizą.

Tarptautinis Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalis (Vokietija) – vienas svarbiausių ir seniausių trumpųjų kino formų festivalių pasaulyje, išsiskiriantis savo plačiu požiūriu į judantį vaizdą, kino meną, jo tarpdiscipliniškumą ir naujausias tendencijas. Šiemet festivalyje buvo parodyta 440 trumpametražių filmų iš 66 šalių. „Neeuklidinė geometrija“ varžėsi net dviejose programose: pagrindinėje “Tarptautinėje konkursinėje programoje”, kurioje konkuravo 61 filmas bei “Tarptautinėje vaikų ir jaunimo“ (kategorijoje 16+). 

Ekumeninė žiuri – tai krikščioniškas vertybes ugdančių organizacijų, kino kritikų ir kino edukatorių žiuri. Ši komisija apdovanoja filmus, kurie išsiskiria savo meniniais sprendimais, padedančiais apmąstyti žmogiškumo paslaptį ir egzistencijos esmę. Šiemet ją sudarė atstovai iš Šveicarijos, Liuksemburgo ir Vokietijos.

„Mano galva, šis apdovanojimas ypač tinka „Neeuklidinei geometrijai“, nes pati ekumeninės žiuri intensija paremta širdies logika, kaip ir mūsų filmas. Kita vertus – esu maloniai apstulbusi, kad mūsų tylus filmas suskambėjo tokiame turtingame, įvairiame kontekste, koks buvo Oberhauzeno festivalio filmų kontekstas“, – sako scenarijaus autorė bei režisierė Solveiga Masteikaitė.

„Festivalis sužavėjo savo atmosfera, filmų menine kokybe, dėmesiu vaikų ir paauglių kinui“, – džiaugiasi jau su antruoju animaciniu filmu po festivalius keliaujanti režisierė ir dailininkė Skirmanta Jakaitė.

Festivalio Oberhauzene metu filmą „Neeuklidinė geometrija“ prodiusuojanti kompanija „Nerutina“ pasirašė sutartį su TV kanalu ARTE dėl trejų metų transliacijos Prancūzijos ir Vokietijos teritorijose. (ARTE – svarbiausias meno bei kultūrinių programų, taip pat nekomercinių filmų (art house) transliuotojas Europoje.)  Tai pirmoji tokio pobūdžio sutartis lietuviškų animacinių filmų istorijoje. 

Be to, „Neeuklidinės geometrijos“ kūrėjos sulaukė ir Oberhauzeno festivalio rengėjų pasiūlymo tartis dėl filmo įtraukimo ir rodymo specialiose šio festivalio programose 5-erius metus. 

Tuo tarpu filmas „Neeuklidinė geometrija“ toliau tęsia kelionę po pasaulio festivalius. Gegužę filmas pristatomas Kanų kino festivalyje, „Short Film Corner“ sekcijoje (atstovai – agentūra „Lithuanian shorts“), birželį jis  bus rodomas prestižiniuose tarptautiniuose animacijos festivaliuose: ANNECY (Prancūzija), Zagrebo ANIMAFEST konkursinėje programoje (Kroatija), Seulo SICAF (Pietų Korėja), Melburno MIAF (Australija).

Lietuvos žiūrovai filmą dar kartą galės pažiūrėti keliaujančiame vasaros kino festivalyje „Sidabrinės gervės naktys“, kuris visą vasarą keliaus po skirtingus Lietuvos miestus.

Filmą prodiusavo VŠĮ „Nerutina“ (prodiuserės: Vilma Samulionytė, Jūratė Samulionytė). 

Komentarai