„Kino pavasaryje“ įvyko Lietuvoje tapyto filmo „Kaimiečiai“ premjera

KP inf.
2024 kovo 20 d.

Trečiadienio vakarą festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovai rinkosi į ilgai lauktą premjerą – į Lietuvą atkeliavo režisierių DK Welchman ir Hugh Welchman tapytas filmas „Kaimiečiai“. Festivalio gerbėjai, ko gero, puikiai pamena „Oskarui“ nominuotą ankstesnį šių kūrėjų filmą „Jūsų Vincentas“ – tąkart jis tapo vienu žiūrovų mylimiausiu. Todėl naujasis Toronto kino festivalyje pirmąkart pristatytas ir vienu sėkmingiausių lenkų filmu iškart tapęs šių kūrėjų darbas buvo itin laukiamas.

Lietuvos žiūrovams filmas „Kaimiečiai“ dar įdomesnis tuo, kad lietuviai ženkliai prisidėjo kuriant šį itin išraiškingą ir sudėtingą filmą – jo kūrėjai įvertino mūsų kino industrijos profesionalumą ir pakvietė kurti kartu. Lietuvių, lenkų, ukrainiečių ir serbų dailininkai kadras po kadro, sekundė po sekundės sudėtinga realistine maniera tapė įspūdingą pagal „Nobelio“ premijos laureato Władysławo Reymonto knygą sukurtą kūrinį.

„Ankstesnis režisierių filmas „Jūsų Vincentas“ (2017) tapo pirmuoju ilgametražiu animaciniu filmu kino istorijoje. Tada atrodė, kad režisieriai ėmėsi neįmanomos užduoties – nutapyti filmą. Tačiau kurdami „Kaimiečius“ DK Welchman ir Hugh Welchman, regis, žengė dar toliau neįmanomybės – filmą nusprendė tapyti itin realistine maniera. Džiaugiamės, kad šis įspūdingas iššūkis teko ir mums – tai yra didžiulis įvertinimas“, – sako filmo „Kaimiečiai“ koprodiuserė Agnė Adomėnė („Art Shot“).

Lietuvoje viešintis vienas filmo režisierių Hugh Welchman juokiasi, kad Lenkijoje kurį laiką net tęsėsi tikra „Kaimiečių“ manija. „Kaimiečiai“ tapo sėkmingiausiu lenkų filmu per ketverius metus ir pačiu sėkmingiausiu visų laikų animaciniu filmu – žiūrimumu aplenkėme „Avatarą“, „Batuotą katiną“, mus aplenkė tik „Openheimeris“ ir „Barbė“, o mūsų filmo garso takelis jau tapo platininiu,“ – šypsosi režisierius.

Kovo 21 d., 17 val., „Forum Cinemas Vingis“ filmo režisierius ir prodiuseris Hugh Welchman bei koprodiuserė Agnė Adomėnė „Kino pavasario“ žiūrovams atskleis unikalius šio filmo tapymo užkulisius. Kaip atrodė filmo kūrybinis procesas, kaip sekėsi suburti dešimtis tapytojų ir išlaikyti jų motyvaciją, kiek metų prireikė nutapyti paveikslams, kokį vaidmenį čia atliko lietuviai ir dar daug kitų niuansų bus atskleista šio susitikimo metu. Anglų kalba vyksiantį pokalbį moderuos Aistė Diržiūtė.

Festivalio „Kino pavasaris“ žiūrovai Vilniuje taip pat galėjo gyvai grožėtis filme „Kaimiečiai“ atgijusiais lietuvių tapytais paveikslais, o kovo 21 d. ši paroda persikels į Kauną – kino namuose „Romuva“ bus galima apžiūrėti dailininkų Aistės Kanapickaitės, Jolantos Spangevičiūtės, Gustės Mergiūnaitės, Gintarės Maskaliūnienės, Justinos Zigmantaitės, Oskaro Dainovskio, Vilijos Dabkevičienės darbus.

Filmas „Kaimiečiai“ pasakoja istoriją apie Jagną – jauną moterį, kuri XIX a. pabaigos Lenkijos kaime yra pasiryžusi rinktis savo pačios kelią. Apkalbų, pavydo ir nesibaigiančių nesutarimų židinyje visus – ir turtingus, ir vargšus – vienija pasididžiavimas savo žeme, atsidavimas tradicijoms ir giliai įsišaknijęs patriarchatas. O Jagna atsiduria prieštaringų troškimų ir intrigų sūkuryje – tarp turtingiausio kaimo ūkininko, jo vyriausio sūnaus ir kitų svarbiausių bendruomenės vyrų. Jos pasipriešinimas veda link tragiško susidūrimo su bendruomene, kurioje ji augo ir gyveno.

Filmą „Kaimiečiai“ festivalio „Kino pavasaris“ metu galės pamatyti didžiųjų Lietuvos miestų žiūrovai, o nuo kovo 28 d. jis iškeliaus į visos šalies kino teatrus. Filmą „Kaimiečiai“ iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, Lietuvoje šį filmą platina „Kino Pavasaris Distribution“.

Komentarai