Nauji trumpojo kino balsai – Lietuvos kino teatruose jau balandį

Lithuanian Shorts inf.
2024 balandžio 3 d.

„Trumpas kinas. Nauji balsai“ – tai aktualaus ir įtraukiančio lietuviško kino programa, pradedama rodyti Lietuvos kino teatruose nuo balandžio 18 dienos. Naujausių trumpametražių filmų, sukurtų talentingų lietuvių kūrėjų, išskirtinis bruožas – noras pažinti žmonių santykius ir autentiškas požiūris į mus supančią aplinką.

„Veržli, energinga, su naujomis idėjomis ir savitu požiūriu į pasaulį bei į kiną – tokia yra naujoji kino kūrėjų karta, kurianti įtaigius trumpuosius filmus. Norisi, kad naujus Lietuvos kino balsus žiūrovai išgirstų ir pamatytų jau dabar, kad galėtų sekti jais ir didžiuotis, džiaugtis kartu. Taip pat norisi, kad trumpieji filmai rastų savo vietą didžiuosiuose kino ekranuose, nes jie turi savybes įtraukti, prikaustyti dėmesį, juokinti ir jaudinti“, – apie programą pasakoja „Lithuanian Shorts“ agentūros įkūrėja Rimantė Daugėlaitė. 

Programą sudaro 5 trumpametražiai filmai, jau sulaukę pripažinimo ir užsienio, ir Lietuvos kino festivaliuose. 

Dokumentinis filmas „Reisas“ (rež. Rimantas Oičenka), archyviniais kadrais pasakoja apie laivo „Nemunėlis“ įgulos žvejybines keliones Atlanto vandenyne. Nors laivas nutolsta per tūkstančius kilometrų nuo geležinės uždangos, bet jos šešėlis slenka paskui žvejus. Vis dėl to filmo pagrindinis veikėjas – žvejo Laimio ir jo žmonos Marytės ilgesio kupini laiškai vienas kitam. „Reisas“ pelnė keletą apdovanojimų tarptautiniuose kino festivaliuose – specialųjį žiuri paminėjimą viename iš svarbiausių A klasės kino festivalių, Varšuvos tarptautiniame filmų festivalyje, geriausio dokumentinio trumpametražio filmo titulą Desenzano kino festivalyje (Italija) ir BEAST tarptautiniame kino festivalyje (Prancūzija) bei auditorijos apdovanojimą „Eastern Neighbours“ kino festivalyje Nyderlanduose.

Antras dokumentinis filmas programoje – tai Vilniaus trumpųjų filmų festivalyje nacionalinės konkursinės programos nugalėtoju tapęs ir Vengrijos kino festivalyje „Slow“ geriausio dokumentinio filmo titulą pelnęs filmas „Numeris Vienas“ (rež. Milda Augustaitytė). Jame rodoma jaunų sportinių šokių šokėjų kasdienybė ir reikalavimas jiems ankstyvame amžiuje išmokti demonstruoti vyriškumą, moteriškai gundyti, parduoti save. Filmo pagrindinis veikėjas Arianas paperka teatrališkumu. 

Režisierės Severinos Vaičiūnaitės „Kai aš buvau malalietka“ pavergs brandos filmų (angl. coming of age) gerbėjus, nes jame įtaigiai pasakojama apie artimos draugystės šilumą ir išsiskyrimo drąsą bei prisiminimus, kurie įkvepia judėti pirmyn. Filmo pasaulinė premjera įvyko A kategorijai priskiriamame Sen Sebastiano filmų festivalyje Ispanijoje.

Arnas Balčiūnas savo filme „Hablo dėsnis“ ne tik meistriškai kuria įtampą kasdienybėje, bet ir jautriai atskleidžia visuomenės požiūrį į žmones su klausos negalia. Filme statybų aikštelės vadovo vaidmenį sukūrė aktorius Giedrius Kiela. 

Dar vienas Vilniaus trumpųjų filmų festivalyje apdovanotas filmas – tai Austės Urbanavičiūtės eksperimentinis filmas „Dear Dad“, kuriame naudodami namų video vaizdelių medžiagą, jauni suaugusieji išpažįsta sudėtingas vaikystės patirtis. 

Programa „Trumpas kinas. Nauji balsai“ bus rodoma Vilniuje kino teatruose „Pasaka“ bei „Skalvija“, Kaune kino teatre „Romuva“, Klaipėdos „Arlekine“, Gargždų kino centre „Minija“, Panevėžio kino centre „Garsas“, Marijampolės „Spindulyje“ nuo balandžio 18 iki 28 dienos, o visą gegužę – „ŽMONĖS Cinema“ namų kino platformoje. 

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūros „Lithuanian Shorts“ iniciatyva „Trumpas kinas“ buvo pradėta 2019-aisiais, siekiant populiarinti trumpojo kino žanrą ir pristatyti aktualias, žiūroviškas programas kino teatrų repertuaruose. Per šiuos metus didžiuosiuose kino teatrų ekranuose buvo parodyta per 14 lietuviškų trumpųjų filmų, kuriuos pamatė beveik 1000 žiūrovų. 

Trumpųjų filmų rodymą Lietuvos kino teatruose remia Lietuvos kino centras, pagrindinis informacinis partneris – LRT Epika. 

Daugiau informacijos apie programą ir filmų programos tvarkaraštis: www.lithuanianshorts.com.

Komentarai