Filme „Mano laisvė“ aktorius Darius Meškauskas prabilo latviškai

M-Films inf.
2024 balandžio 3 d.

„Kino pavasaryje“ Lietuvos žiūrovams pirmą kartą parodytas latvių režisierės Ilze Kunga-Melgaile filmas „Mano laisvė“ jau šią savaitę, balandžio 5 d., pasirodys šalies kino teatruose. Apie latvių nepriklausomybės kovą pasakojantis kūrinys festivalyje buvo pristatytas kaip lietuviška premjera – tai yra bendros Latvijos ir Lietuvos gamybos filmas, kurį kuriant prisidėjo gausi lietuvių komanda. Pagrindinės veikėjos vyro vaidmenį atlikęs lietuvis aktorius Darius Meškauskas specialiai šiam filmui ne tik prabilo latviškai, bet ir pelnė apdovanojimą.

„Prisipažinsiu, apie latviškąjį sąjūdį – Liaudies fronto veiklą – žinojau labai nedaug, kaip ir, ko gero, dauguma lietuvių. Todėl kai režisierė Ilze Kunga-Melgaile parodė filmo scenarijų, iškart susidomėjau. Mane sužavėjo ne tik mintis prisidėti ekranizuojant Latvijos istorinius įvykius ir papasakoti stiprios moters istoriją, bet ir tai, su kokiu ryžtu ir meile savo pirmajam ilgametražiam filmui režisierė pasirinko gana sudėtingą žanrą – istorinę dramą“, – pasakoja Lietuvos koprodiuserė Marija Razgutė („M-Films“).

Filmo „Mano laisvė“ veiksmas vyksta Latvijoje, tačiau jame galima atpažinti ir Lietuvos lokacijų – čia buvo filmuojama dalis filmo. Kuriant „Mano laisvę“ prisidėjo gausi lietuvių komanda: filmo montažo režisiere buvo Silvija Vilkaitė-Ramanauskė, kompozitorius Domas Strupinskas kūrė muziką, Julius Grigelionis ir Vytis Puronas kūrė garso dizainą, lietuviai prisidėjo prie daugybės kitų svarbių filmo elementų, taip pat filme epizodinius vaidmenis atliko aktorės Velta Žygurė ir Dovilė Šilkaitytė. 

Tačiau žiūrovams, žinoma, labiausiai įsimintinas – vienas matomiausių filmo vaidmenų, kurį atliko lietuvis aktorius Darius Meškauskas. Filme „Mano laisvė“ jis vaidina pagrindinės veikėjos – Latvijos tautinio pabudimo žvaigždės Alicijos – vyrą ir už šį vaidmenį pelnė Latvijos kino apdovanojimą.

„Filme vaidinu istorinių sąžinės priekaištų turintį universiteto profesorių. Šis filmas yra ne vien apie šalies virsmą, bet ir apie žmonių prisitaikymą prie naujų sąlygų – mano personažas bijo prisipažinti padaręs klaidų ir prarasti žmoną. Dėl šio vaidmens turėjau pramokti latvių kalbos ir filmavimų metu kalbėjau latviškai. Tačiau mano personažas turėjo kalbėti literatūrine kalba, o aš, pasirodo, kalbėjau su akcentu, panašiu į latgalių dialektą, tad galiausiai filme mane turėjo užgarsinti, – juokiasi D. Meškauskas. – Nepaisant to, tai buvo įsimintina patirtis – kai kurias frazes pamenu iki dabar, o girdėdamas latvių kalbą, dabar jau daug ką suprantu.“

Tikrais faktais paremtas filmas žiūrovą nukelia į 9-ojo dešimtmečio pabaigos Latviją, kur vyksta politinės permainos ir juntamas laisvės vėjas. Charizmatiška laisvamanė Alicija, kurios istorija paremta realios žurnalistės ir politikės Itos Kozakevič gyvenimu – 30-metė lenkų kilmės latvė, kuri, nepaisant savo vyro Ilgvarso konservatyvių pažiūrų, įsitraukia į Liaudies fronto veiklą ir siekia tapti Latvijos Aukščiausiosios Tarybos nare. Sėkmingai keliaujant laisvės permainų link, Alicija gauna anoniminį laišką, kuris priverčia ją persvarstyti, kuo pasitikėti tikrai galima.

„Mano laisvė“ – debiutinis latvių režisierės Ilzės Kunga-Melgailės ilgametražis filmas, kurio premjera įvyko Talino kino festivalyje. Filmas šiemet buvo pasirinktas kaip Latvijos kandidatas „Oskarams“.

Komentarai