Evaldo Janso dokumentinio filmo „Laisvė kurti“ premjera - festivalyje "Kino pavasaris"

"E studijos" inf.
2011 kovo 15 d.

Vilniaus tarptautinio kino festivalio  „Kino pavasaris“ metu 2011 metų kovo 19 d. 19:45  Vilniuje kino teatre "Pasaka" įvyks naujo režisieriaus Evaldo Janso dokumentinio filmo „Laisvė kurti“ premjera.

 

“Sumaitotų likimų, nusikaltimo ir bausmės, gyvenimo prasmės paieškų ir atgailos motyvai sužadina atjautą ir verčia susimąstyti apie tai, ar iš tiesų mes, tariamai normalūs ir respektabilūs visuomenės piliečiai nenuteisiame šių kažkada suklydusių žmonių negrįžtamai visiems laikams…”

 

Jansas kūrybos sampratą perkelia į tokį kontekstą, apie kurį paprastai nieko nenorime žinoti ir kuriame kūryba tampa tokia pat įteisinanti ir kartu paneigianti pati save  – parodanti kokia manieringa, puošniai sofistikuota, tuščia, lėkšta yra aukštojo ar avangardinio meno retorika, bet, kita vertus ir teikianti vilties, kad kūryba gali išvaduoti ar bent jau tapti laikina išsivadavimo iliuzija – terapiniu užsiėmimu.“– apie filmą rašo  menininkas, dailės kritikas  Kęstutis Šapoka.

 

Šis dokumentinis filmas pasakoja apie įkalinimo įstaigose kuriančius kalinius. Režisierius įsiklauso į kalinių istorijas, kuriose susipina gyvenimo klaidų, bausmės ir kūrybos kaip savotiškos laisvės formos, leitmotyvai. Pasaulį rodydamas socialinio dugno akimis, Jansas perkelia žiūrovą į tokį kontekstą, apie kurį paprastai nieko nenorime žinoti – pavaišina pilno metro formatu tirštos specifinės, kontraversiškos tikrovės doze, nesupakuota į blizgančius ideologinius popierėlius, neperšančia vienos tiesos ir iš anksto paruoštų atsakymų.

 

Videomenininkas Evaldas Jansas (g. 1969) baigė Vilniaus dailės akademijos tapybos studijas. Kaip video menininkas,  išgarsėjo paskutinį pastarojo amžiaus dešimtmetį savo šokiruojančiais performansais. Jis yra vienas iš menininkų kartos atstovų, menotyrininkų vadinamos „Emisijos“ vardu.
                

Neretai transgresyvi Evaldo Janso kūrybos strategija yra autobiografiška, perteikianti autentišką menininko kasdienybę. Naujausiuose Evaldo Janso filmuose nelinijinio montažo bei naratyvo būdu susipina groteskas, absurdas bei socialinių temų parodija. Žinomiausi filmai: „Garso takelis“ (2009), „Būti išstatytam“ (2006), „Prievartos antropologija“ (2004), „Dūjis“ (2001), „Presonalinis kodas“ (2000).

 

Filmo premjera vyks Vilniuje kovo 19 d. 19:45  kino teatre „Pasaka adresu Šv. Ignoto g. 4/3 didžiojoje salėje.

2011 m. kovo 26 d. 18:15 filmas „Laisvė kurti“ taip pat bus rodomas kino centre Skalvija”.

 

Filmo gamybą finansavo: Lietuvos Respublikos Kultūros Fondas

Gamybą rėmė: Kalėjmų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos

Filmas sukurtas VšĮ “E studija”

 

 

 

Komentarai